wtorek, 1 lipca 2014

GOŁĄBKI

Gołąbki w zmodyfikowanej i lekko odchudzonej wersji. W sam raz dla osób dbających o sylwetkę :)



Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 pomidory w puszce
  • do przyprawienia: papryka ostra i słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek, chili

Sposób przyrządzenia:
  1. z kapusty pekińskiej oderwij liście i sparz je w osolonej wodzie (ok. 25 minut), po tym czasie wyjmij liście na talerz albo durszlak
  2. ugotuj w osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie kaszę jęczmienną (ok. 20 minut)
  3. przygotuj miskę do zrobienia farszu: włóż mięso, dodaj marchewkę i cebulę startą na tarce na grubych oczkach, dodaj ostudzoną kaszę i przypraw papryką ostrą i słodką, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i chili. (UWAGA: ja w swoich przepisach nie używam soli, jeśli odczuwasz potrzebę jej dodania do potrawy zrób to:)
  4. na każdy liść kładź "klopsa" uformowanego z farszu. Zawijaj od strony łyka ku górze liścia. Tak zrobionego gołąbka weź do rąk i odciśnij nadmiar wody (w ten sposób nie rozpadną się podczas smażenia i nie potrzebują żadnych nitek)
  5. gołąbki podsmaż na patelni na rumiany kolor (ja skraplam patelnię tyko odrobiną oleju)
  6. przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego
  7. przygotuj sos: do naczynia wlej pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, całość zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy: paprykę słodką, ostrą i chili.
  8. zalej gołąbki przygotowanym sosem
  9. naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni na ok. 45 minut



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz