poniedziałek, 30 czerwca 2014

NALEŚNIKOWY TORT SZPINAKOWY

Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych, pojedynczych naleśników. No i jak cudownie prezentuje się na stole!




Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 700 ml wody
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżeczka soli


Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie fety
  • 3 ząbki czosnku



Sposób przyrządzenia:

  1. składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksuj, powinno mieś konsystencję oleju
  2. smaż na  małym ogniu, na rozgrzanej patelni z obu stron (wskazówka: zanim przewrócisz naleśnik na druga stronę poczekaj aż jego krawędzie same odkleją się od patelni. Ja wtedy odwracam go palcami)
  3. usmażone naleśniki przełóż na talerz i przykryj drugim talerzem (dzięki temu będą elastyczne a nie takie sztywne)
  4. w garnku rozgrzej odrobinę oliwy/oleju, dodaj szpinak i duś do momentu rozmrożenia
  5. do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fetę
  6. z naleśników i farszu stwórz tort:  naleśnik/farsz/naleśnik/farsz - i tak do wyczerpania składników


Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz