środa, 2 lipca 2014

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Oto przedstawiam:  zupa krem z kukurydzy!


Składniki:

  • 1 włoszczyzna (seler, pietruszka, por, 2 marchewki)
  • 1 porcja rosołowa (u mnie 2 skrzydełka)
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 puszki kukurydzy
  • łyżeczka masła
  • do przyprawienia: curry, kurkuma, chili, ostra i słodka papryka w proszku
  • kromka razowego pieczywa

Sposób przygotowania:
  1. do garnka wlej 1,5 litra wody
  2. dodaj włoszczyznę, obrane marchewki i pokrojone w kosteczkę ziemniaki
  3. gotuj na małym ogniu do zagotowania się zupy
  4. wyjmij z garnka wszystko oprócz ziemniaków
  5. w osobnym garnku rozpuść masło i dodaj odsączoną kukurydzę, duś 5 minut na małym ogniu
  6. dodaj kukurydzę do bulionu
  7. po przestygnięciu zmiksuj zupę na jednolity krem
  8. przypraw zupę curry, kurkumą, chili, ostrą i słodką papryką 
  9. chleb razowy włóż do tostera, gotową grzankę pokrój w kostkę (jeśli nie masz tostera usmaż kromkę na suchej patelni)
  10. dodaj do zupy przygotowane grzanki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz