wtorek, 15 lipca 2014

FASZEROWANE POMIDORY

Pyszne, lekkie danie. Kto nie jest przekonany, niech rzuci okiem na zdjęcia. Aż chce się jeść, a po zrobieniu pomidorów cały dom pachnie... latem!


Składniki:
  • 3 duże pomidory
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 2 kromki pieczywa (ja użyłam chleba pszennego z ziarnami)
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni
  2. nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą
  3. pierś pokrój na cienkie płaty (jak na kotlety) i usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy
  4. przestygniętą pierś pokrój w drobną kosteczkę i dodaj przyprawę do kurczaka
  5. pokrój w plasterki mozzarellę
  6. włóż kromki chleba do tostera, otrzymane tosty pokrój w kostkę (jeśli nie masz tostera usmaż kromki na suchej patelni)
  7. wymieszaj w misce kurczaka i grzanki
  8. odkrój z pomidorów ich górną część i wydrąż całość miąższu nasiennego
  9. do każdego pomidora wkładaj kolejno: po dwa plasterki mozzarelli, mieszankę kurczaka z grzankami  i plasterek sera na wierzchu
  10. przykryj nafaszerowane pomidory odkrojoną wcześniej ich górną częścią 
  11. połóż pomidory na blaszce i piecz w piekarniku przez 30 minut 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz