sobota, 12 lipca 2014

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Skromnie muszę przyznać, że to ciasto to niebo w gębie. O tak, zajadajcie się nim, bo nie tylko jest smaczne ale i zdrowe. Bardzo polecam.



Składniki:
  • 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 1 łyżka słodziku
  • 1 ugotowany burak (wielkości dwóch ściśniętych pięści)
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g chudego serka twarogowego (ja użyłam "Emilki")
  • 1 cukier wanilinowy
  • opcjonalnie na polewę niewielka ilość gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj tortownicę: nasmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą
  2. ugotowanego buraka zetrzyj na tarce na małych oczkach 
  3. w wysokim naczyniu ubij pianę z białek, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, zmielone płatki owsiane, startego buraka, pół łyżki słodziku, proszek do pieczenia i kakao
  4. wlej ciasto do tortownicy i piecz przez 30 minut
  5. przestygnięty biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części
  6. przygotuj krem: wymieszaj w misce serek z cukrem wanilinowym i pozostałym słodzikiem
  7. pierwszą część ciasta posmaruj kremem i połóż drugi biszkopt
  8. przygotuj polewę: w małym garnku zagotuj wodę, do metalowej miski włóż połowę tabliczki czekolady, dodaj odrobinę mleka i rozpuść (pamiętaj o mieszaniu, żeby czekolada się nie przypaliła; jeśli polewa jest za gęsta dodaj mleko)
  9. polej ciasto przygotowaną polewą
  10. ciasto wstaw do lodówki (ja zostawiłam na całą noc, dzięki czemu krem stał się różowy:)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz