czwartek, 17 lipca 2014

TARTA Z GRUSZKAMI

Idealna na upalne dni do mrożonej kawy. Jest naprawdę pyszna. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha :)



Składniki na spód:

  • 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • pół łyżki słodziku
  • do przygotowania blaszki: odrobina masła i bułki tartej
  • do pieczenia: pół kilo grochu lub fasoli

Składniki na wypełnienie tarty:
  • 250 g serka twarogowego chudego (ja użyłam "Emilki")
  • 1 łyżka słodziku
  • 3 gruszki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka



Sposób przygotowania:
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj formę do tarty: nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą
  2. przygotuj spód tarty: do miski wsyp zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, słodzik, wbij jajko oraz dolej jogurt naturalny, połącz dokładnie wszystkie składniki
  3. zacznij powoli wyrabiać ręką ciasto dosypując pełnoziarnistą mąkę
  4. wyłóż gotowym ciastem formę (ugniataj równomiernie palcami, jeśli ciasto przykleja Ci się do palców posyp mąką), spód nakłuj widelcem 
  5. przykryj przygotowany spód papierem do pieczenia (papier musi przykrywać całość ciasta), następnie wsyp groch lub fasolę (dzięki obciążeniu podczas pieczenia w cieście nie powstaną uwypuklenia)
  6. wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut
  7. pokrój gruszki na cienkie plastry
  8. przygotuj krem: włóż do miski serek twarogowy i wymieszaj ze słodzikiem
  9. wyciągnij ciasto z piekarnika po upływie czasu pieczenia, odsyp groch lub fasolę do miski (przyda się na następną tartę :)
  10. posmaruj tartę serkiem i ułóż gruszki
  11. piecz kolejne 25 minut w tej samej temperaturze
  12. przygotuj polewę: zagotuj w małym garnku wodę, do metalowej miski włóż czekoladę, dodaj odrobinę mleka i rozpuść trzymając miskę nad gotującą się wodą, mieszaj cały czas (jeśli polewa jest za gęsta dodaj jeszcze mleko)
  13. polej przestygniętą tartę czekoladą



Smacznego!

1 komentarz: