czwartek, 3 lipca 2014

PIZZA BARDZO DIETETYCZNA

Chodziła za mną już od dawna. W tej wersji można ją jeść bez ograniczeń. Jedynym ograniczeniem będzie pojemność waszych żołądków:)




Składniki:

  • 3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • pół kostki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • pół koncentratu pomidorowego
  • 3 pieczarki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • pół cebuli
  • 1 kulka mozzarelli light 
  • do przyprawienia: ostra i słodka papryka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek

Sposób przygotowania
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotuj blachę: wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść delikatnie oliwą
  2. przygotuj ciasto: wymieszaj łyżką w misce zmielone płatki owsiane, oliwę, rozkruszone drożdże, sól, cukier oraz szklankę ciepłej wody (ciasto wyjdzie dość rzadkie)
  3. przygotowane ciasto wylej na przygotowaną blachę i uformuj z niego koło 
  4. włóż blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut
  5. w czasie pieczenia przygotuj sos: do naczynia wlej pomidory, koncentrat pomidorowy, dodaj ostrą i słodką paprykę, chili, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i czosnek. Całość dokładnie zmiksuj blenderem
  6. pokrój w plastry pomidorki koktajlowe, pieczarki, cebulę oraz mozzarellę light
  7. po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto dokładnie sosem pomidorowym (nadmiar przelej do słoika, przyda się na następny raz:), nałóż pieczarki, pomidorki, cebulę i mozzarellę. Całość posyp oregano
  8. tak przygotowaną pizzę piecz jeszcze przez 15 minut

Smacznego!

1 komentarz: