środa, 16 lipca 2014

SPAGHETTI Z DOMOWYM MAKARONEM

Zjedzone ze smakiem w mgnieniu oka. W dodatku ze zdrowym, domowym makaronem. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje tej lekko odchudzonej wersji tradycyjnego dania kuchni włoskiej. 




Składniki na sos:

  • 250 g mięsa mielonego (ja użyłam zmielonego mięsa z łopatki)
  • 1 cebula
  • 1 pomidory w puszce
  • do przyprawienia: przyprawa do mięsa mielonego, ostra i słodka papryka, czosnek, oregano, bazylia

Składniki na makaron:
  • 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:
  1. obierz i pokrój w kostkę cebulę, następnie zeszklij ją na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy
  2. dodaj do cebuli mięso mielone i smaż ok. 15 minut, po tym czasie odlej powstały tłuszcz i wodę
  3. posyp mięso przyprawą do mięsa mielonego
  4. wlej pomidory i duś pod przykryciem kolejne 10 minut
  5. dopraw sos przyprawami: ostrą i słodką papryką, czosnkiem oraz sporą ilością bazylii i oregano
  6. zagotuj w garnku wodę (ok. 2 litrów) z łyżeczką soli  
  7. przygotuj makaron: wysyp na stół zmielone płatki, dodaj do nich jajka i pół łyżeczki soli, połącz składniki (powstanie dość lepka kula, nie przejmuj się:)
  8. dosyp mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, w którym swobodnie będzie odklejało się od ręki
  9. rozwałkuj ciasto, następnie odcinaj z niego długie cienkie paski (moje miały ok. pół centymetra szerokości)
  10. wrzuć przygotowany makaron do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu 10 minut, po tym czasie przelej makaron na durszlak
  11. nałóż na talerz ugotowany makaron, polej sosem i posyp oregano

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz