czwartek, 3 lipca 2014

ROLADA JAGODOWA

Przyszedł wreszcie czas na coś słodkiego. Największą zaletą tego ciasta jest to, że można się nim zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia.



Składniki:

  • 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 1 łyżka słodziku
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g jagód
  • 250 g serka twarogowego chudego (ja użyłam "Emilki")
  • łyżka żelatyny



Sposób przygotowania:
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotuj prostokątną blachę: wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść delikatnie tłuszczem
  2. w wysokim naczyniu ubij pianę z białek, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, zmielone płatki owsiane, pół łyżki słodziku, proszek do pieczenia oraz łyżkę kakao
  3. wlej równomiernie ciasto na blachę i piecz ok. 30 minut, po tym czasie wyciągnij do przestygnięcia pod lnianą ściereczką (ciasto będzie sztywne)
  4. przygotuj krem: do garnka wsyp jagody i pół łyżki słodziku, gotuj 5 minut na małym ogniu, dodaj żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody
  5. przestygnięte jagody połącz z serkiem, uzyskany krem schłodź w lodówce przez pół godziny
  6. z upieczonego ciasta odkrój wierzchnią warstwę oraz krótsze brzegi (dzięki temu możliwe będzie zwijanie ciasta)
  7. posmaruj ciasto schłodzonym kremem
  8. zwiń delikatnie biszkopt wzdłuż długiej krawędzi, tworząc w ten sposób roladę (nie przejmuj się tym, że krem wypływa) 
  9. włóż roladę do lodówki na minimum 2 h



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz