Składniki:
- 1 włoszczyzna (seler, pietruszka, por, 2 marchewki)
- 1 porcja rosołowa (u mnie 2 skrzydełka)
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 3 puszki kukurydzy
- łyżeczka masła
- do przyprawienia: curry, kurkuma, chili, ostra i słodka papryka w proszku
- kromka razowego pieczywa
Sposób przygotowania:
- do garnka wlej 1,5 litra wody
- dodaj włoszczyznę, obrane marchewki i pokrojone w kosteczkę ziemniaki
- gotuj na małym ogniu do zagotowania się zupy
- wyjmij z garnka wszystko oprócz ziemniaków
- w osobnym garnku rozpuść masło i dodaj odsączoną kukurydzę, duś 5 minut na małym ogniu
- dodaj kukurydzę do bulionu
- po przestygnięciu zmiksuj zupę na jednolity krem
- przypraw zupę curry, kurkumą, chili, ostrą i słodką papryką
- chleb razowy włóż do tostera, gotową grzankę pokrój w kostkę (jeśli nie masz tostera usmaż kromkę na suchej patelni)
- dodaj do zupy przygotowane grzanki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz