Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 marchewki
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki oliwy
- garść pestek dyni
- do przyprawienia: pieprz czarny, koperek i natka pietruszki
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
- warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę
- w garnku rozgrzej oliwę i wsyp pokrojone warzywa, dodaj także czosnek
- duś warzywa przez 5 minut na małym ogniu
- zalej całość bulionem (WSKAZÓWKA: ja gotuje zawsze większe ilości rosołu ok. 3 litrów, potem zamrażam w pojemnikach, dzięki temu mam gotowe buliony bez gotowania)
- gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut
- przestygniętą zupę zmiksuj blenderem
- dopraw czarnym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki
- na suchej patelni upraż garść pestek dyni
- wlej zupę do miski, dolej jogurt naturalny i posyp pestkami dyni
- zupa jest gotowa do podania :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz