Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 pomidory w puszce
- do przyprawienia: papryka ostra i słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek, chili
Sposób przyrządzenia:
- z kapusty pekińskiej oderwij liście i sparz je w osolonej wodzie (ok. 25 minut), po tym czasie wyjmij liście na talerz albo durszlak
- ugotuj w osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie kaszę jęczmienną (ok. 20 minut)
- przygotuj miskę do zrobienia farszu: włóż mięso, dodaj marchewkę i cebulę startą na tarce na grubych oczkach, dodaj ostudzoną kaszę i przypraw papryką ostrą i słodką, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i chili. (UWAGA: ja w swoich przepisach nie używam soli, jeśli odczuwasz potrzebę jej dodania do potrawy zrób to:)
- na każdy liść kładź "klopsa" uformowanego z farszu. Zawijaj od strony łyka ku górze liścia. Tak zrobionego gołąbka weź do rąk i odciśnij nadmiar wody (w ten sposób nie rozpadną się podczas smażenia i nie potrzebują żadnych nitek)
- gołąbki podsmaż na patelni na rumiany kolor (ja skraplam patelnię tyko odrobiną oleju)
- przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego
- przygotuj sos: do naczynia wlej pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, całość zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy: paprykę słodką, ostrą i chili.
- zalej gołąbki przygotowanym sosem
- naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni na ok. 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz