Składniki:
- 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki słodziku
- 250 g serka twarogowego chudego (ja użyłam "Emilki")
- 1 kg truskawek
- 2 saszetki herbaty owocowej
- 3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
- herbatę zalej 3 szklankami wrzątku, dodaj pół łyżki słodziku oraz 2 łyżki żelatyny wcześniej rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody, odstaw w chłodniejsze miejsce do stężenia
- przygotuj krem: do garnka wsyp pół kilo umytych i pokrojonych truskawek, wsyp pół łyżki słodziku, gotuj 5 minut na małym ogniu, dodaj 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody
- przestygnięte truskawki połącz z serkiem i odstaw do stężenia do lodówki na pół godziny
- nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj tortownicę: nasmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą
- w wysokim naczyniu ubij pianę z białek, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki słodziku oraz proszek do pieczenia
- wlej ciasto do tortownicy i piecz przez 30 minut
- przestygnięty biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części
- pierwszą część ciasta posmaruj połową kremu, połóż drugi biszkopt i nałóż pozostałą część kremu
- połóż na wierzchu pozostałą część truskawek (ja dałam także jagody) i zalej stężałą galaretką
- włóż ciasto do lodówki na minimum 2 h
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz