Zjedzone ze smakiem w mgnieniu oka. W dodatku ze zdrowym, domowym makaronem. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje tej lekko odchudzonej wersji tradycyjnego dania kuchni włoskiej.
Składniki na sos:
- 250 g mięsa mielonego (ja użyłam zmielonego mięsa z łopatki)
- 1 cebula
- 1 pomidory w puszce
- do przyprawienia: przyprawa do mięsa mielonego, ostra i słodka papryka, czosnek, oregano, bazylia
Składniki na makaron:
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
- obierz i pokrój w kostkę cebulę, następnie zeszklij ją na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy
- dodaj do cebuli mięso mielone i smaż ok. 15 minut, po tym czasie odlej powstały tłuszcz i wodę
- posyp mięso przyprawą do mięsa mielonego
- wlej pomidory i duś pod przykryciem kolejne 10 minut
- dopraw sos przyprawami: ostrą i słodką papryką, czosnkiem oraz sporą ilością bazylii i oregano
- zagotuj w garnku wodę (ok. 2 litrów) z łyżeczką soli
- przygotuj makaron: wysyp na stół zmielone płatki, dodaj do nich jajka i pół łyżeczki soli, połącz składniki (powstanie dość lepka kula, nie przejmuj się:)
- dosyp mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, w którym swobodnie będzie odklejało się od ręki
- rozwałkuj ciasto, następnie odcinaj z niego długie cienkie paski (moje miały ok. pół centymetra szerokości)
- wrzuć przygotowany makaron do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu 10 minut, po tym czasie przelej makaron na durszlak
- nałóż na talerz ugotowany makaron, polej sosem i posyp oregano
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz