Składniki:
- 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 4 jajka
- 1 łyżka słodziku
- 1 ugotowany burak (wielkości dwóch ściśniętych pięści)
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g chudego serka twarogowego (ja użyłam "Emilki")
- 1 cukier wanilinowy
- opcjonalnie na polewę niewielka ilość gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj tortownicę: nasmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą
- ugotowanego buraka zetrzyj na tarce na małych oczkach
- w wysokim naczyniu ubij pianę z białek, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, zmielone płatki owsiane, startego buraka, pół łyżki słodziku, proszek do pieczenia i kakao
- wlej ciasto do tortownicy i piecz przez 30 minut
- przestygnięty biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części
- przygotuj krem: wymieszaj w misce serek z cukrem wanilinowym i pozostałym słodzikiem
- pierwszą część ciasta posmaruj kremem i połóż drugi biszkopt
- przygotuj polewę: w małym garnku zagotuj wodę, do metalowej miski włóż połowę tabliczki czekolady, dodaj odrobinę mleka i rozpuść (pamiętaj o mieszaniu, żeby czekolada się nie przypaliła; jeśli polewa jest za gęsta dodaj mleko)
- polej ciasto przygotowaną polewą
- ciasto wstaw do lodówki (ja zostawiłam na całą noc, dzięki czemu krem stał się różowy:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz