Składniki:
- 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 4 jajka
- 1 łyżka słodziku
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g jagód
- 250 g serka twarogowego chudego (ja użyłam "Emilki")
- łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
- nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotuj prostokątną blachę: wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść delikatnie tłuszczem
- w wysokim naczyniu ubij pianę z białek, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, zmielone płatki owsiane, pół łyżki słodziku, proszek do pieczenia oraz łyżkę kakao
- wlej równomiernie ciasto na blachę i piecz ok. 30 minut, po tym czasie wyciągnij do przestygnięcia pod lnianą ściereczką (ciasto będzie sztywne)
- przygotuj krem: do garnka wsyp jagody i pół łyżki słodziku, gotuj 5 minut na małym ogniu, dodaj żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody
- przestygnięte jagody połącz z serkiem, uzyskany krem schłodź w lodówce przez pół godziny
- z upieczonego ciasta odkrój wierzchnią warstwę oraz krótsze brzegi (dzięki temu możliwe będzie zwijanie ciasta)
- posmaruj ciasto schłodzonym kremem
- zwiń delikatnie biszkopt wzdłuż długiej krawędzi, tworząc w ten sposób roladę (nie przejmuj się tym, że krem wypływa)
- włóż roladę do lodówki na minimum 2 h
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz