poniedziałek, 9 lutego 2015

KREMOWA ZUPA CZOSNKOWA

Uwielbiam zupy kremy. Kilka zmiksowanych składników z dodatkami tworzących fantastyczny smak. Tak jest także w tym przypadku. Kremowa zupa z aromatyczną nutą czosnku. Szybko, prosto smacznie. O tak!




Składniki:
  • 1,5 litra bulionu
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1,5 główki czosnku
  • grzanki z pełnoziarnistego chleba
  • ser feta (ok. 20 g/porcja)
  • odrobina oliwy
  • do przyprawienia sól i pieprz





Przygotowanie:
  1. ziemniaki obierz i pokrój w plasterki
  2. patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy, następnie na małym ogniu przysmaż ziemniaki i obrane ząbki czosnku 
  3. warzywa przesyp do garnka i zalej bulionem
  4. całość gotuj 20-30 minut na średnim ogniu
  5. przestygniętą zupę zmiksuj blenderem
  6. dopraw solą i pieprzem
  7. podawaj z grzankami i pokruszonym serem feta





Smacznego!

1 komentarz: