środa, 18 lutego 2015

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Mówiąc szczerze nie przepadam za wieprzowiną, ale... no właśnie, ile można jeść kurczaka? Klopsiki trochę zmodyfikowałam, dzięki czemu stały się zdrowsze. Ogólnie wyszły przepyszne.




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • puszka pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • do przyprawienia: sól, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, czosnek granulowany, chilli





Przygotowanie:
  1. ugotuj kaszę jęczmienną według zaleceń na opakowaniu
  2. włóż do miski mięso mielone, dodaj przestygniętą kaszę, cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach; całość wyrób ręką i dopraw do smaku (sól, pieprz, papryka, chilli, czosnek)
  3. ukształtuj z masy niewielkie klopsiki
  4. usmaż klopsiki na rumiany kolor, na suchej patelni
  5. przygotuj sos: wlej do garnka pomidory, dodaj koncentrat i wymienione przyprawy, zostaw na małym ogniu do odparowania wody (ok. 10-15 minut)
  6. do otrzymanego sosu dodaj klopsiki i delikatnie wymieszaj (uwaga: jeśli będziesz zbyt gwałtownie mieszać klopsiki mogą się rozpaść)





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz