Składniki:
- 0,5 kg chudego mięsa mielonego
- 20 szt. makaronu conchiglioni (duże muszle)
- puszka pomidorów pokrojonych w kawałki
- 10 dkg tartego sera
- do przyprawienia: papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, chili
- ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami producenta (u mnie 15 minut); po tym czasie odcedź i pozostaw do przestygnięcia
- rozgrzej patelnię i usmaż mięso mielone; odlej powstały podczas smażenia tłuszcz
- dodaj połowę pomidorów z puszki
- przypraw mięso wszystkimi przyprawami według uznania (preferowanego stopnia ostrości)
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
- każda muszlę nadziej mięsem mielonym i układaj w żaroodpornym naczyniu
- polej muszle pozostałymi pomidorami
- całość posyp startym serem
- wstaw naczynie żaroodporne po piekarnika na 25 minut (15 minut od przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz