Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- woreczek kaszy jęczmiennej
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- do przyprawienia: sól, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, czosnek granulowany, chilli
Przygotowanie:
- ugotuj kaszę jęczmienną według zaleceń na opakowaniu
- włóż do miski mięso mielone, dodaj przestygniętą kaszę, cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach; całość wyrób ręką i dopraw do smaku (sól, pieprz, papryka, chilli, czosnek)
- ukształtuj z masy niewielkie klopsiki
- usmaż klopsiki na rumiany kolor, na suchej patelni
- przygotuj sos: wlej do garnka pomidory, dodaj koncentrat i wymienione przyprawy, zostaw na małym ogniu do odparowania wody (ok. 10-15 minut)
- do otrzymanego sosu dodaj klopsiki i delikatnie wymieszaj (uwaga: jeśli będziesz zbyt gwałtownie mieszać klopsiki mogą się rozpaść)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz