sobota, 31 stycznia 2015

ROLADA SZPINAKOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Szpinak nigdy nie był moim ulubionym warzywem. Zupełne nie wiem dlaczego, bo dobrze przyrządzony i przyprawiony sprawdza się jako danie główne, kolacja czy przekąska. Dzisiejsze danie możecie zaserwować swoim bliskim lub po prostu zapakować i wziąć ze sobą na zajęcia zamiast tradycyjnych kanapek. Jak dla mnie niebo w gębie :)




Składniki:
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 400 g serka naturalnego
  • 2 garście orzechów włoskich
  • odrobina oliwy z oliwek
  • do przyprawienia: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • do posmarowania blaszki odrobina masła lub margaryny




Sposób przygotowania:
  1. piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni; prostokątną blaszkę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia
  2. rozgrzej w garnku oliwę, dodaj szpinak i duś na małym ogniu do całkowitego odparowania wody
  3. ugotowany szpinak dopraw solą pieprzem i czosnkiem; odstaw do przestygnięcia
  4. oddziel żółtka od białek, białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę
  5. dodaj żółtka do szpinaku (musi być przestygnięty inaczej jajka się zetną i będzie jajecznica :), następnie dodaj pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszaj
  6. wlej masę równomiernie na przygotowaną blaszkę, wstaw do piekarnika na 20 minut 
  7. upieczone "ciasto" wyciągnij wraz z papierem i połóż na blacie szpinakiem do dołu (dzięki temu papier z łatwością odejdzie od szpinaku); pozostaw do przestygnięcia
  8. przygotuj krem: do serka dodaj czosnek oraz pieprz
  9. posmaruj szpinak kremem i posyp całość rozdrobnionymi orzechami włoskimi
  10. zwiń całość wzdłuż dłuższego boku i wstaw do lodówki na minimum godzinę




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz