środa, 21 stycznia 2015

ZUPA KREM Z DYNI

Dzwoni telefon.
- Chcesz dynię?
- Świeżą o tej porze roku??
Niemożliwe. A jednak :) Uznałam to za znak. Czas najwyższy wrócić do gotowania i prowadzenia bloga. Obiecuję regularne wpisy. Naprawdę.
Zaczynam od pysznej, lekko pikantnej i rozgrzewającej zupy-krem z dyni. Jeśli komuś narobiłam apetytu to przyznaję, że mam jeszcze w lodówce dynię i mogę się podzielić. 





Składniki:
  • włoszczyzna (seler, pietruszka, por, 2 marchewki)
  • 1 porcja rosołowa 
  • 2 ziemniaki
  • ok. 0,5 kg dyni
  • sok z połowy cytryny
  • do przyprawienia: curry, kurkuma, pieprz chili cayenne, odrobina suszonego kopru, słodka papryka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • garść łuskanego słonecznika (opcjonalnie pestek dyni)

Sposób przygotowania:
  • do garnka wlej 1,5 litra wody
  • dodaj włoszczyznę, obrane marchewki i pokrojone ziemniaki
  • gotuj wywar na małym ogniu ok. 30 minut
  • wyjmij z garnka wszystko oprócz ziemniaków i marchewek 
  • dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię
  • gotuj wszystko, na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż dynia zmięknie (ok.40 minut)
  • po przestygnięciu zmiksuj zupę na jednolity krem
  • przypraw zupę curry, kurkumą, pieprzem, słodką papryką; dodaj także suszony koperek i sok z połowy cytryny
  • przed podaniem dolej łyżkę jogurtu naturalnego i posyp słonecznikiem
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz