środa, 28 stycznia 2015

WYTRAWNA TARTA Z BURAKAMI

Długo szukałam alternatywy dla buraka. Na słodko już był, a buraczki w formie wiórków... no cóż, standard. Idealna na obiad, kolację czy przyjęcie. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Zachęcam do spróbowania, jeśli nadal nie jesteście przekonani do tego fantastycznego warzywa.



Składniki na spód:
  • 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • do przygotowania blaszki: odrobina masła i bułki tartej
  • do pieczenia pół kilo grochu lub fasoli

 Składniki na wypełnienie tarty:
  • 1 upieczony lub ugotowany burak (wielkości zaciśniętej pięści)
  • 250 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")
  • 150 g sera typu feta (najlepiej półtłusty)
  • pół cebuli
  • na sos: łyżka oliwy, łyżka octu balsamicznego, tymianek
  • pieprz i granulowany czosnek




Sposób przygotowania:
  1. nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj formę do tarty: nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą
  2. przygotuj spód do tarty: do miski wsyp mąkę z płatków owsianych, proszek do pieczenia, wbij jajko i dodaj jogurt; dokładnie połącz wszystkie składniki używając łyżki
  3. zacznij powoli wyrabiać ciasto ręką dosypując pełnoziarnistą mąkę
  4. gotowe ciasto równomiernie ugniataj palcami na przygotowanej wcześniej blaszce (jeśli ciasto przykleja Ci się do rąk posyp niewielką ilością mąki), spód nakłuj widelcem
  5. przykryj cisto papierem do pieczenia (papier musi przykrywać całość ciasta), następnie wsyp groch lub fasolę
  6. wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut
  7. przygotuj "farsz" tarty: buraka pokrój w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę; do serka twarogowego dodaj łyżeczkę granulowanego czosnku oraz pieprz i dokładnie wymieszaj krem; ser feta pokrój w kostkę
  8. przygotuj sos: wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę octu balsamicznego oraz łyżkę tymianku
  9. po upływie 15 minut wyciągnij ciasto z piekarnika, groch lub fasolę odsyp do miski (przyda się na następny raz)
  10. posmaruj tartę kremem twarogowo-czosnkowym, posyp cebulą, ułóż pokrojone plasterki buraka oraz ser feta, całość polej przygotowanym sosem
  11. piecz kolejne 20 minut w tej samej temperaturze





Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz