Składniki na spód:
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- do przygotowania blaszki: odrobina masła i bułki tartej
- do pieczenia pół kilo grochu lub fasoli
Składniki na wypełnienie tarty:
- 1 upieczony lub ugotowany burak (wielkości zaciśniętej pięści)
- 250 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")
- 150 g sera typu feta (najlepiej półtłusty)
- pół cebuli
- na sos: łyżka oliwy, łyżka octu balsamicznego, tymianek
- pieprz i granulowany czosnek
Sposób przygotowania:
- nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie przygotuj formę do tarty: nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą
- przygotuj spód do tarty: do miski wsyp mąkę z płatków owsianych, proszek do pieczenia, wbij jajko i dodaj jogurt; dokładnie połącz wszystkie składniki używając łyżki
- zacznij powoli wyrabiać ciasto ręką dosypując pełnoziarnistą mąkę
- gotowe ciasto równomiernie ugniataj palcami na przygotowanej wcześniej blaszce (jeśli ciasto przykleja Ci się do rąk posyp niewielką ilością mąki), spód nakłuj widelcem
- przykryj cisto papierem do pieczenia (papier musi przykrywać całość ciasta), następnie wsyp groch lub fasolę
- wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut
- przygotuj "farsz" tarty: buraka pokrój w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę; do serka twarogowego dodaj łyżeczkę granulowanego czosnku oraz pieprz i dokładnie wymieszaj krem; ser feta pokrój w kostkę
- przygotuj sos: wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę octu balsamicznego oraz łyżkę tymianku
- po upływie 15 minut wyciągnij ciasto z piekarnika, groch lub fasolę odsyp do miski (przyda się na następny raz)
- posmaruj tartę kremem twarogowo-czosnkowym, posyp cebulą, ułóż pokrojone plasterki buraka oraz ser feta, całość polej przygotowanym sosem
- piecz kolejne 20 minut w tej samej temperaturze
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz