Składniki:
- 1 włoszczyzna (seler, pietruszka, por, 4 marchewki)
- 1 cebula
- 1 porcja rosołowa (u mnie 2 skrzydełka)
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 puszki groszku konserwowego (może być także mrożony)
- do przyprawienia: papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
- jogurt naturalny
Sposób przyrządzenia:
- do garnka wlej 1,5-2 l wody
- dodaj włoszczyznę, obrane marchewki ( w całości) i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz skrzydełka
- gotuj na małym ogniu do zagotowania się zupy
- wyjmij z garnka wszystko oprócz ziemniaków, marchewki wraz z odrobiną bulionu przełóż do osobnego pojemnika
- dodaj odsączony groszek
- przestygniętą zupę zmiksuj blenderem
- zupę dopraw ostrą czerwoną papryką, czosnkiem w proszku oraz odrobiną gałki muszkatołowej
- zmiksuj marchewki (w ten sposób otrzymasz marchewkowe puree)
- wlej zupę do miski, dołóż marchewkowe puree i dolej jogurt naturalny
- zupa jest gotowa do podania :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz